Brugklas

De overgang naar de brugklas: Hoe help je je kind op weg?

De overstap van de basisschool naar de brugklas is een belangrijke mijlpaal in het leven van je kind. Bij voldoende.nl begrijpen we dat deze verandering zowel spannend als uitdagend kan zijn, voor zowel kinderen als ouders. Om deze overgang soepel te laten verlopen, delen we graag negen praktische tips die je kind helpen om deze nieuwe fase met vertrouwen tegemoet te gaan. Samen zorgen we ervoor dat de brugklas een succesvolle en plezierige ervaring wordt!

1. Creëer een gezonde dagelijkse routine 

De eerste weken van de brugklas zijn vaak intens, dus het is belangrijk dat je kind goed uitgerust begint. Help je kind een week voor het begin van de school een gezond slaapritme aan te houden. Dit zorgt ervoor dat je kind energiek en klaar is om te leren. Een goede nachtrust helpt bij de concentratie en vermindert de kans op stress.

2. Bezoek de nieuwe school regelmatig

Een goede voorbereiding kan veel spanning wegnemen. Bezoek samen de nieuwe school meerdere keren voordat het schooljaar begint. Dit kan tijdens open dagen, maar ook een onofficieel bezoekje kan verhelderend zijn. Als je kind een nieuwe route naar school moet fietsen, oefen deze dan een paar keer tijdens de zomervakantie. Het verkennen van de route kan helpen om je kind zelfverzekerder te maken.

3. Bied ondersteuning bij huiswerk

De hoeveelheid huiswerk in de brugklas kan overweldigend zijn voor kinderen. Maak regelmatig tijd vrij om samen het huiswerk door te nemen en bied hulp waar nodig. Als het maken van huiswerk tot frustraties leidt, overweeg dan professionele huiswerkbegeleiding. Dit kan helpen om het huiswerkproces minder stressvol en meer gestructureerd te maken.

4. Moedig deelname aan sociale activiteiten aan

Moedig je kind aan om deel te nemen aan buitenschoolse activiteiten zoals sportclubs, muzieklessen of andere hobby’s. Dit helpt je kind om nieuwe vrienden te maken en zich meer verbonden te voelen met de school. Sociale activiteiten kunnen ook bijdragen aan een positieve schoolervaring en helpen bij het ontwikkelen van belangrijke sociale vaardigheden. Mocht je kind naar een grote stad als Den Haag naar school gaan, check dan bij welke clubs kinderen van dezelfde school lid zijn.

5. Plan en organiseer samen

Help je kind om te plannen en organiseren. Een weekplanner waarin huiswerk, toetsen en buitenschoolse activiteiten staan, kan helpen om stress te verminderen en structuur te bieden. Leer je kind hoe het zijn of haar tijd effectief kan beheren, wat een waardevolle vaardigheid is die de rest van hun schoolcarrière van pas zal komen.

6. Wees betrokken bij schoolactiviteiten

Scholen organiseren vaak aan het begin van het schooljaar een kennismakingsgesprek met de mentor. Dit is een uitstekende gelegenheid om een band op te bouwen met de school en specifiek met de mentor van je kind. Blijf actief betrokken bij schoolactiviteiten en hou de vorderingen van je kind goed in de gaten. Dit toont aan dat je geïnteresseerd bent en geeft je kind een extra steuntje in de rug.

7. Luister naar je kind

De brugklas kan emotioneel veeleisend zijn. Zorg dat je beschikbaar bent om naar de verhalen van je kind te luisteren, zowel de successen als de uitdagingen. Door echt te luisteren, laat je zien dat je er voor je kind bent en bouw je een sterke vertrouwensband op.

8. Introduceer geleidelijk verantwoordelijkheden

De brugklas is een goede tijd om je kind geleidelijk meer verantwoordelijkheden te geven. Dit kan variëren van het beheren van hun eigen tijdschema tot het helpen met kleine taken in huis. Deze verantwoordelijkheden kunnen je kind helpen om zelfstandiger te worden en hun zelfvertrouwen te vergroten.

9. Creëer een productieve studieruimte

Zorg ervoor dat je kind een rustige en georganiseerde plek heeft om te studeren. Een opgeruimde studieruimte zonder afleidingen kan de concentratie verbeteren en helpen bij het efficiënt maken van huiswerk. Zorg voor goede verlichting en alle benodigde schoolbenodigdheden binnen handbereik.

Heeft je kind extra begeleiding nodig in de brugklas?

Bij voldoende.nl staan we klaar om je te ondersteunen bij elke stap van de brugklas. Of je nu behoefte hebt aan huiswerkbegeleiding of gewoon wat advies wilt, wij zijn er om te helpen. Neem contact met ons op en samen zorgen we ervoor dat jouw kind een geweldige start maakt in de brugklas. Laten we samen werken aan een succesvol schooljaar!

Scroll naar boven