Duits of Frans

Hoe kies je tussen Duits en Frans als extra taal?

Als je op de middelbare school bent, kom je vroeg of laat voor de keuze te staan: welke extra taal ga ik leren? De keuze valt vaak op Duits of Frans. Het lijkt een simpele keuze, maar de impact ervan kan groot zijn. Het opent deuren naar nieuwe culturen en kansen. Hieronder geef ik je tips over hoe je de keuze tussen Duits en Frans het beste kan maken.

Zo maak je de juiste keuze

Het is belangrijk om eerst na te gaan of jij Duits of Frans leuker vindt. Voor mij was Frans de taal die mij het meest aantrok. Ik vond het gewoon mooier klinken en ik kon mijn Franse kennis oefenen met vrienden die ik in Maastricht heb. Dit maakte het leren niet alleen leuker, maar ook makkelijker omdat ik er graag tijd in stak.

Waar ben je goed in en wat heb je nodig?

Kijk ook naar jouw persoonlijke vaardigheden in het Duits en Frans. Misschien ligt Duits jou beter of heb je familie in Duitsland waardoor deze taal praktischer is. Bedenk waar je de taal voor nodig hebt. Misschien heb je toekomstplannen om te werken in een land waar een van deze talen gesproken wordt?

Stel deze vragen

Als je twijfelt, denk dan aan de volgende vragen:

1. Welke taal vind ik het leukst om te horen of te spreken?

2. In welke taal presteer ik beter?

3. Welke taal zal ik waarschijnlijk vaker gebruiken in de toekomst?

4. Vraag aan je Duits en Frans docent welke taal je het beste kan kiezen

De antwoorden op deze vragen kunnen je helpen een weloverwogen beslissing te maken. Praat ook met je docenten, zij kunnen je waardevol advies geven. Toen ik voor Frans koos, merkte ik dat het leren veel soepeler ging. Omdat ik het leuk vond, presteerde ik beter en had ik meer interesse in de lessen. Ook kon ik het toepassen in gesprekken met mijn Franse vrienden in Breda. Ik leerde veel over de Franse cultuur, wat erg boeiend was.

Neem je tijd

Als je nog steeds niet zeker bent van je keuze, haast je niet. Praat met mensen om je heen, zoals vrienden, familie en leraren. Hun meningen kunnen je ook helpen bij het maken van je keuze. Onthoud dat je keuze nu niet vastligt voor altijd. De vaardigheden die je nu opdoet, zullen hoe dan ook waardevol blijken.

Keuzestress over Frans of Duits? 

Wil je een nieuwe taal leren en heb je hulp nodig bij je keuze tussen Duits of Frans? Bijles.eu staat voor je klaar om je te ondersteunen in het maken van de beste beslissing. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder met jouw taalkeuze. Zet vandaag nog de eerste stap naar een nieuwe leerervaring! Welke extra taal kies je? Frans of Duits? Laat het ons weten!

Scroll naar boven