dyslexie

Hoe ondersteun je leerlingen met dyslexie?

Dyslexie komt voor bij ongeveer 6% van de mensen in Nederland. Het is een manier waarop sommige hersenen moeite hebben met het verwerken van woorden, en het zegt niets over hoe slim iemand is. Als leraar in Arnhem zie ik vaak leerlingen die het lastig vinden om te lezen en te schrijven, terwijl dat juist heel belangrijk is op school. Hier zijn wat makkelijke tips om deze leerlingen te helpen.

Tip 1: Gebruik verschillende manieren van leren  

Het is goed als leerlingen met dyslexie veel blijven oefenen met lezen en schrijven. Ze kunnen beter worden door te oefenen. Gebruik manieren van leren waarbij ze kunnen luisteren, kijken en doen. Bijvoorbeeld, laat ze luisteren naar een verhaal terwijl ze meelezen, of gebruik plaatjes die helpen bij wat ze moeten leren. Liedjes en rijmpjes zijn ook handig om dingen te onthouden.

Tip 2: Geef complimenten  

Soms voelen kinderen met dyslexie zich niet zo goed over zichzelf omdat lezen moeilijk gaat. Het is belangrijk om te laten zien dat je ziet hoe hard ze werken en om blij te zijn met de dingen die goed gaan. Dit helpt ze om meer vertrouwen te krijgen en om door te zetten.

Tip 3: Help ze extra  

Het is druk op school, maar probeer tijd te vinden om kinderen met dyslexie extra te helpen. Dit kan door de andere kinderen zelf aan het werk te zetten, zodat jij tijd hebt om deze leerlingen te helpen. Geef ze ook meer tijd om opdrachten te maken.

Tip 4: Wees duidelijk en plan goed  

Leerlingen met dyslexie hebben baat bij heel duidelijke uitleg. Leg dingen op verschillende manieren uit: schrijf het op, zeg het en laat het zien met plaatjes. Geef ze de tijd om alles goed te begrijpen. Let niet meteen op foutjes, maar laat ze eerst hun werk afmaken.

Tip 5: Leer iedereen over dyslexie  

Het is goed als alle leerlingen weten wat dyslexie is. Bespreek dit eens in de klas, zodat iedereen begrijpt wat het betekent en hoe het is voor hun klasgenoten met dyslexie.

Tip 6: Gebruik hulpmiddelen en apps  

Er zijn speciale technieken en apps die leerlingen met dyslexie kunnen helpen. Zoals programma’s die geschreven tekst hardop voorlezen of apps die teksten makkelijker maken om te volgen.

Als leraar kun je veel doen om alle leerlingen, ook die met dyslexie, te helpen het beste uit zichzelf te halen. Door deze tips te gebruiken, maak je school leuker en makkelijker voor iedereen.

Advies nodig? Neem contact op

Wil je meer weten of een training volgen over hoe je kinderen met dyslexie het beste kunt helpen? Neem contact op met Voldoende.nl. Wij geven advies en hulp om het onderwijs te verbeteren. Laten we samen zorgen dat elke leerling zich goed en succesvol voelt op school!

Scroll naar boven