Atheneum of gymnasium

Wat past het beste bij jouw kind? Het gymnasium of het atheneum?

Staat jouw kind op het punt om van de basisschool naar de middelbare school te gaan en vraag je je af of het gymnasium of het atheneum beter past? Geen zorgen, deze beslissing hoeft niet stressvol te zijn! In dit artikel helpen we je begrijpen wat de verschillen zijn tussen deze twee soorten scholen en hoe je een goede keuze kunt maken.

Het onderscheid tussen gymnasium en het atheneum

Zowel het gymnasium als het atheneum zijn vormen van voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo) en duren allebei zes jaar. Op beide scholen krijgen leerlingen vakken zoals Nederlands, wiskunde, geschiedenis en natuurkunde. Na het afronden van het vwo ligt de weg naar de universiteit open.

Het grote verschil zit hem in het lesprogramma. Op het gymnasium ligt er meer nadruk op klassieke talen zoals Grieks en Latijn. Hier krijgen de leerlingen vanaf de onderbouw al les in zes verschillende talen, inclusief Nederlands, Engels, Frans en Duits. Op het atheneum focust men meestal na de onderbouw op drie talen: Nederlands, Engels en een keuze tussen Frans of Duits.

Praat erover

Het is belangrijk dat je kind betrokken is bij de keuze. Praat samen over de mogelijkheden. Het kan ook handig zijn om advies te vragen aan familie, vrienden of leraren die ervaring hebben met beide vormen van onderwijs.

Kijk ook wat de scholen in jullie buurt aanbieden. Sommige scholen hebben bijvoorbeeld speciale programma’s op het atheneum waar je kind alsnog kennis kan maken met klassieke talen.

Hoe maak je de beste keuze tussen het atheneum en het gymnasium

Overweeg of je kind interesse en aanleg heeft voor talen. Het gymnasium kan namelijk een uitdaging zijn met de extra klassieke talen. Als je kind nu al moeite heeft met de standaard vakken, kan het gymnasium misschien te hoog gegrepen zijn.

Een school die zowel atheneum als gymnasium aanbiedt kan een goede optie zijn als je kind twijfelt. Zo kan je kind makkelijker switchen tussen de twee, zonder van school te hoeven veranderen.

Denk ook aan de toekomst. Heeft je kind bijvoorbeeld interesse in geneeskunde? Dan kan kennis van Latijn op het gymnasium een voordeel zijn omdat veel medische termen uit het Latijn komen.

Andere opties

Naast het atheneum en gymnasium zijn er ook andere vwo-richtingen zoals het tweetalig atheneum, technasium of entreprenasium. Deze zijn gericht op specifieke interessegebieden zoals wetenschap of ondernemerschap, en zijn vooral te vinden in grotere steden zoals Amsterdam, Rotterdam, en Den Haag

Samen de keuze maken tussen atheneum en gymnasium

Met de juiste informatie en door open met elkaar te praten, kun je samen met je kind een goed doordachte keuze maken tussen het atheneum en het gymnasium. Verken samen de mogelijkheden, praat met mensen die ervaring hebben en zorg dat je kind een school kiest waar het zich kan ontwikkelen.

Heb je nog twijfels of heeft je kind extra ondersteuning nodig bij deze beslissing? Neem vooral contact met ons op We staan klaar om jullie te helpen met advies en begeleiding.

Scroll naar boven